Pigwa – jak wygląda? Jakie są jej właściwości?

Pigwa – jak wygląda? Jakie są jej właściwości?

Pigwa jest owocem powszechnie występującym w Polsce, zwłaszcza na ogródkach działkowych. Owoce i przetwory z pigwy świetnie nadają się do słodkich deserów lub ciepłych napojów. Pigwa jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Jej wyjątkowe właściwości to zarówno walory smakowe, jak i lecznicze. Jakie są właściwości lecznicze pigwy? W tym artykule staraliśmy się przedstawić wszystkie korzyści zdrowotne tego owocu.

Pigwa – co to jest?

Po pierwsze, ważne jest, aby zrozumieć, jak wygląda pigwa i jak różni się od innych roślin, aby móc czerpać korzyści z jej dobroczynnych właściwości. Pigwa pospolita (łac. Cydonia oblonga Mill), to bylina pochodząca z Azji, która niegdyś była uważana za afrodyzjak przez starożytną Grecję. Może być dużym krzewem lub małym drzewem, osiągającym kilka metrów wysokości i posiadającym liście w różnych kolorach.

Pigwa jest często mylona z pigwowcem. Oba są kwaśnymi owocami bogatymi w witaminę C. Jednak owoce pigwy są większe niż pigwowca. Owoce pigwy wyglądają bardzo podobnie do bardzo kwaśnego żółtego jabłka. Obie rośliny mają lecznicze i konserwujące owoce. Nie należy ich jednak mylić z powodu drobnych różnic.

Jak smakuje pigwa?

Owoce pigwy można łączyć z innymi owocami, dzięki czemu uzyskuje się lekkie kwasy, orzeźwienie i wyrazisty smak. Charakterystyczną cechą owoców pigwy jest kwaskowatość i lekka goryczka. Zapewniają wyjątkowe doznania smakowe, zwłaszcza w połączeniu z produktami słodszymi.

Właściwości pigwy

Zanim odpowiemy na pytanie o właściwości lecznicze pigwy, sprawdźmy, które części rośliny są najczęściej wykorzystywane w fitoterapii (zielarstwie) i medycynie naturalnej. Przetwory z pigwy, herbaty i napary, a także okłady i maceraty, to najpopularniejsze naturalne sposoby korzystania z dobrodziejstw zdrowotnych pigwy. Wykorzystuje się w nich nasiona i owoce pigwy. Surowce te mają podobne właściwości, które omówimy poniżej.

Pigwa działa wzmacniająco na odporność. Pigwa regeneruje również wątrobę, co może usprawnić procesy detoksykacyjne, gdyż to właśnie wątroba i nerki się tym zajmują. Pigwa wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, wzmacnia odporność na stres i wyczerpanie psychiczne.

Owoce pigwy wpływają na produkcję soków trawiennych, dzięki czemu wzmagają apetyt. Wspomaga również organizm w leczeniu i profilaktyce przeziębienia i grypy, zmniejszając stany zapalne oraz poprawiając funkcjonowanie i wygląd żył.

Pigwa zmniejsza dolegliwości trawienne. Nasiona pigwy mogą być wykorzystywane jako surowiec leczniczy. Odpowiednio przygotowane mają łagodne działanie przeczyszczające, a stosowane zewnętrznie wspomagają organizm w stanach zapalnych skóry i spojówek. Jak widać, owoce pigwy mogą być stosowane w wielu problemach zdrowotnych. Wynika to z unikalnego składu tej rośliny.

Jakie witaminy zawiera pigwa?

Jak wspomniano wyżej, surowcem pigwy są jej owoce i nasiona. Kwaśny smak, twardość i cierpkość owoców sprawiają, że nie nadają się one do spożycia na surowo. Odpowiednio przygotowane owoce dostarczają organizmowi pektyn, garbników, a także witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, A i B2, witamina B2 i witamina B6, a także potas, magnez, żelazo i wapń. Zawiera związki z grupy polifenoli, takie jak procyjanidyny i kwasy neochlorogenowe, a także kwas chlorogenowy. Związki te są ważne dla działania pigwy. Substancje te występują w niektórych odmianach pigwy, m.in. Vranja, Cesar, Ronda i Marija.

Pigwa – zastosowanie

Są to najważniejsze właściwości pigwy, o których należy pamiętać:

  • Pobudza apetyt.
  • Przeciwdziała nudnościom, biegunce i wzdęciom
  • Bogate źródło witamin, składników mineralnych
  • Wzmacnia odporność,
  • Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i bakteriostatycznie.
  • Przeciwdziała anemii, niedokrwistości i innym chorobom
  • Reguluje zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
  • Zmniejsza stany zapalne
  • Działa zapobiegawczo na nowotwory i choroby układu krążenia
  • Wspomaga organizm w leczeniu przeziębień i grypy.
  • Łagodny środek przeczyszczający (nasiona).

Ważne jest, aby określić najlepsze zastosowania pigwy, biorąc pod uwagę powyższe. W tych sytuacjach warto ją stosować:

  • Nienasycony apetyt
  • Zaburzenia trawienia,
  • Wyczerpanie fizyczne i psychiczne
  • Zmniejszenie inhibicji
  • Niedokrwistość, anemia
  • Zapobieganie infekcjom i innym chorobom układu krążenia.
  • Grypa i przeziębienia

Pigwa – Wartości odżywcze

Zawartość kalorii i wartości odżywczych w produktach z pigwy różni się w zależności od ich rodzaju. Pigwa – 100g świeżej pigwy ma 57 kcal. Biorąc pod uwagę, że owoce pigwy mogą być dość duże, czasem nawet do 500g, wydaje się, że jest to wysoka zawartość kaloryczna. Nie jemy dużych ilości pigwy. Częściej sięgamy po jej przetwory. Łyżeczka musu z pigwy, która waży ok. 15g, ma zawartość kaloryczną zaledwie 20 kcal. Jedna łyżka pigwy suszonej i kandyzowanej ma 75 kcal na 20 gramów.

Pigwa – przeciwwskazania

Najlepiej unikać spożywania owocu na surowo, ponieważ jest twardy, cierpki i kwaśny. Produkty z pigwy należy stosować zgodnie z instrukcją producenta i zaleceniami lekarza. Nie należy ich stosować po upływie terminu przydatności do spożycia. Powinny być przechowywane w miejscu niedostępnym dla dzieci, w odpowiedniej temperaturze i w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Należy zwracać uwagę na terminy ważności na przetworach z pigwy.

Przetwory z pigwy, szczególnie te słodzone (np. Ze względu na ilość cukru w przetworach z pigwy, takich jak syrop, mus, pigwa kandyzowana, syrop, nie powinny być spożywane przez diabetyków. Mogą one powodować hiperglikemię (zbyt wysoki poziom glukozy we krwi).

Previous Sól - rodzaje i właściwości
Next Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego samochodu?

Może to Ci się spodoba

Jak urządzić kuchnię w starym stylu? Poradnik krok po kroku

Te kuchnie są wyjątkowe i mają szczególny urok. Oglądając ich zdjęcia wracam myślami do czasów dzieciństwa. Dziś zapraszam Cię do odbycia podróży w czasie. Być może i Ty odnajdziesz tu

Setne urodziny Pani Stefanii

Jubileusz stulecia urodzin obchodziła dziś /17 stycznia/ Pani Stefania Mikołajewicz. Z tej okazji prezydent Mariusz Wołosz oraz jego zastępca Waldemar Gawron odwiedzili dostojną jubilatkę w Domu Pomocy Społecznej Kombatant. Pani

Święto krakowskich policjantek, policjantów i pracowników

Dzisiaj (20 lipca br.) w Muzeum Lotnictwa Polskiego odbyła się uroczysta zbiórka z okazji Święta Policji Komendy Miejskiej Policji w Krakowie. Przybyli na nią m. in. pełniący obowiązku Komendanta Wojewódzkiego

Dobry materac w Bytomiu – jak dobrać odpowiedni model dla osób z bólami pleców?

Ból pleców jest uciążliwym problemem. Problemy z kręgosłupem mogą mieć różne podłoże, a dodatkowo przyczyniają się bo obniżenia sprawności ruchowej, a także ogólnego samopoczucia. Wiele przewlekłych dolegliwości bólowych kręgosłupa wynika

Małopolscy policjanci upamiętnili policjantów pomordowanych w 1940 roku przez NKWD

26 kwietnia br. na terenie Komendy Wojewódzkiej Policji w Krakowie odbyły się rocznicowe uroczystości przy Obelisku poświęconym funkcjonariuszom Policji Państwowej – jeńców z obozu w Ostaszkowie, Katyniu, Twerze, Miednoje zamordowanych

Laureaci konkursu ,, Dzień Bezpiecznego Internetu’’ odwiedzili Komisariat Policji IV w Krakowie

W dniu 15 marca 2017 roku Komisariat Policji IV w Krakowie przy ul. Królewskiej 4 odwiedzili uczniowie Szkoły Podstawowej nr 93 oraz Szkoły Podstawowej nr 153, którzy jako laureaci konkursu

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź