Pigwa – jak wygląda? Jakie są jej właściwości?
Pigwa jest owocem powszechnie występującym w Polsce, zwłaszcza na ogródkach działkowych. Owoce i przetwory z pigwy świetnie nadają się do słodkich deserów lub ciepłych napojów. Pigwa jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Jej wyjątkowe właściwości to zarówno walory smakowe, jak i lecznicze. Jakie są właściwości lecznicze pigwy? W tym artykule staraliśmy się przedstawić wszystkie korzyści zdrowotne tego owocu.
Pigwa – co to jest?
Po pierwsze, ważne jest, aby zrozumieć, jak wygląda pigwa i jak różni się od innych roślin, aby móc czerpać korzyści z jej dobroczynnych właściwości. Pigwa pospolita (łac. Cydonia oblonga Mill), to bylina pochodząca z Azji, która niegdyś była uważana za afrodyzjak przez starożytną Grecję. Może być dużym krzewem lub małym drzewem, osiągającym kilka metrów wysokości i posiadającym liście w różnych kolorach.
Pigwa jest często mylona z pigwowcem. Oba są kwaśnymi owocami bogatymi w witaminę C. Jednak owoce pigwy są większe niż pigwowca. Owoce pigwy wyglądają bardzo podobnie do bardzo kwaśnego żółtego jabłka. Obie rośliny mają lecznicze i konserwujące owoce. Nie należy ich jednak mylić z powodu drobnych różnic.
Jak smakuje pigwa?
Owoce pigwy można łączyć z innymi owocami, dzięki czemu uzyskuje się lekkie kwasy, orzeźwienie i wyrazisty smak. Charakterystyczną cechą owoców pigwy jest kwaskowatość i lekka goryczka. Zapewniają wyjątkowe doznania smakowe, zwłaszcza w połączeniu z produktami słodszymi.
Właściwości pigwy
Zanim odpowiemy na pytanie o właściwości lecznicze pigwy, sprawdźmy, które części rośliny są najczęściej wykorzystywane w fitoterapii (zielarstwie) i medycynie naturalnej. Przetwory z pigwy, herbaty i napary, a także okłady i maceraty, to najpopularniejsze naturalne sposoby korzystania z dobrodziejstw zdrowotnych pigwy. Wykorzystuje się w nich nasiona i owoce pigwy. Surowce te mają podobne właściwości, które omówimy poniżej.
Pigwa działa wzmacniająco na odporność. Pigwa regeneruje również wątrobę, co może usprawnić procesy detoksykacyjne, gdyż to właśnie wątroba i nerki się tym zajmują. Pigwa wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, wzmacnia odporność na stres i wyczerpanie psychiczne.
Owoce pigwy wpływają na produkcję soków trawiennych, dzięki czemu wzmagają apetyt. Wspomaga również organizm w leczeniu i profilaktyce przeziębienia i grypy, zmniejszając stany zapalne oraz poprawiając funkcjonowanie i wygląd żył.
Pigwa zmniejsza dolegliwości trawienne. Nasiona pigwy mogą być wykorzystywane jako surowiec leczniczy. Odpowiednio przygotowane mają łagodne działanie przeczyszczające, a stosowane zewnętrznie wspomagają organizm w stanach zapalnych skóry i spojówek. Jak widać, owoce pigwy mogą być stosowane w wielu problemach zdrowotnych. Wynika to z unikalnego składu tej rośliny.
Jakie witaminy zawiera pigwa?
Jak wspomniano wyżej, surowcem pigwy są jej owoce i nasiona. Kwaśny smak, twardość i cierpkość owoców sprawiają, że nie nadają się one do spożycia na surowo. Odpowiednio przygotowane owoce dostarczają organizmowi pektyn, garbników, a także witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, A i B2, witamina B2 i witamina B6, a także potas, magnez, żelazo i wapń. Zawiera związki z grupy polifenoli, takie jak procyjanidyny i kwasy neochlorogenowe, a także kwas chlorogenowy. Związki te są ważne dla działania pigwy. Substancje te występują w niektórych odmianach pigwy, m.in. Vranja, Cesar, Ronda i Marija.
Pigwa – zastosowanie
Są to najważniejsze właściwości pigwy, o których należy pamiętać:
- Pobudza apetyt.
- Przeciwdziała nudnościom, biegunce i wzdęciom
- Bogate źródło witamin, składników mineralnych
- Wzmacnia odporność,
- Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i bakteriostatycznie.
- Przeciwdziała anemii, niedokrwistości i innym chorobom
- Reguluje zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- Zmniejsza stany zapalne
- Działa zapobiegawczo na nowotwory i choroby układu krążenia
- Wspomaga organizm w leczeniu przeziębień i grypy.
- Łagodny środek przeczyszczający (nasiona).
Ważne jest, aby określić najlepsze zastosowania pigwy, biorąc pod uwagę powyższe. W tych sytuacjach warto ją stosować:
- Nienasycony apetyt
- Zaburzenia trawienia,
- Wyczerpanie fizyczne i psychiczne
- Zmniejszenie inhibicji
- Niedokrwistość, anemia
- Zapobieganie infekcjom i innym chorobom układu krążenia.
- Grypa i przeziębienia
Pigwa – Wartości odżywcze
Zawartość kalorii i wartości odżywczych w produktach z pigwy różni się w zależności od ich rodzaju. Pigwa – 100g świeżej pigwy ma 57 kcal. Biorąc pod uwagę, że owoce pigwy mogą być dość duże, czasem nawet do 500g, wydaje się, że jest to wysoka zawartość kaloryczna. Nie jemy dużych ilości pigwy. Częściej sięgamy po jej przetwory. Łyżeczka musu z pigwy, która waży ok. 15g, ma zawartość kaloryczną zaledwie 20 kcal. Jedna łyżka pigwy suszonej i kandyzowanej ma 75 kcal na 20 gramów.
Pigwa – przeciwwskazania
Najlepiej unikać spożywania owocu na surowo, ponieważ jest twardy, cierpki i kwaśny. Produkty z pigwy należy stosować zgodnie z instrukcją producenta i zaleceniami lekarza. Nie należy ich stosować po upływie terminu przydatności do spożycia. Powinny być przechowywane w miejscu niedostępnym dla dzieci, w odpowiedniej temperaturze i w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Należy zwracać uwagę na terminy ważności na przetworach z pigwy.
Przetwory z pigwy, szczególnie te słodzone (np. Ze względu na ilość cukru w przetworach z pigwy, takich jak syrop, mus, pigwa kandyzowana, syrop, nie powinny być spożywane przez diabetyków. Mogą one powodować hiperglikemię (zbyt wysoki poziom glukozy we krwi).
Może to Ci się spodoba
Co ile lat wymienia się grzejnik?
Okres wymiany grzejnika łazienkowego zależy od wielu czynników, takich jak jakość materiałów, jakość wykonania, sposób użytkowania i warunki panujące w łazience. Zazwyczaj grzejniki łazienkowe wymienia się co 8-15 lat, ale
Jak przygotować ucznia do szkoły? Szkolny zestaw startowy na szóstkę
Wyprawka szkolna zapewni uczniowi dobry start w kolejny rok szkolny. Plecak, piórnik, przybory szkolne, podręczniki i zeszyty to rzeczy niezbędne dla dziecka. Równie ważne jest wyposażenie pokoju. Uczniowie szkół średnich
Rola wody w organizmie
Woda jest niezbędna dla zdrowia i funkcjonowania niemal wszystkich części ludzkiego ciała. Zapewnia wilgotne środowisko dla błon śluzowych, smaruje stawy i działa jako podstawa dla śliny i innych płynów. Woda
Kolejne 2 złote medale Szymona Kulki na Światowych Igrzyskach Służb Mundurowych w Los Angeles
Kolejne doskonałe informacje docierają do Gorlic z Los Angeles, gdzie odbywają się XVII Światowe Igrzyska Służb Mundurowych. Sierżant Szymon Kulka – biegający policjant Posterunku Policji w Uściu Gorlickim – do
Dobry materac w Bytomiu – jak dobrać odpowiedni model dla osób z bólami pleców?
Ból pleców jest uciążliwym problemem. Problemy z kręgosłupem mogą mieć różne podłoże, a dodatkowo przyczyniają się bo obniżenia sprawności ruchowej, a także ogólnego samopoczucia. Wiele przewlekłych dolegliwości bólowych kręgosłupa wynika
Porozumienie Akademii Górniczo- Hutniczej i Komendy Miejskiej Policji w Krakowie
Rektor Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie prof. Tadeusz Słomka oraz Komendant Miejski Policji w Krakowie insp. Rafał Leśniak podpisali dzisiaj porozumienie w sprawie współdziałania w zakresie zapewnienia porządku i bezpieczeństwa na
0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to comment this post!